Dags att skaffa ett husdjur? Tänk på detta innan du skaffar ett

Allt fler väljer att skaffa husdjur, antingen som sällskap eller som ett extra fritidsintresse. Tycker du att det är dags att skaffa ett husdjur av något slag? Att skaffa husdjur är riktigt kul, men för att både du och ditt blivande husdjur ska kunna trivas så bra som möjligt tillsammans, bör du tänka på följande saker först.

 

Så gör du för att hitta ett husdjur

Att hitta djur till salu är väldigt enkelt. Ett av de snabbaste sätten att hitta husdjur på är att söka efter dem på nätet. Har du en specifik typ av husdjur du skulle vilja skaffa? Då kan du klicka in dig på en annonssida för djurannonser och söka på det specifika djuret. Vissa typer av husdjur är väldigt lätta att hitta, som till exempel katter, kaniner och hundar. Andra djurarter kan vara lite svårare att få tag på, som till exempel fåglar, reptiler eller andra exotiska djur. Om du letar efter ett lite mer ovanligt djur, bör du kontakta en uppfödare eller beställa djuret genom en kunnig djuraffär.

Har du plats?

Innan du tar med dig ett husdjur hem, måste du först vara säker på att du verkligen har nog med plats för det. Ett stort och aktivt djur kräver mycket mer plats än små djur med en lägre aktivitetsnivå. Om du bor i en liten lägenhet på översta våningen, är en stor hund med tjock päls inte ett speciellt bra val. Då skulle en lite mindre hundras passa mycket bättre. Välj helt enkelt ett husdjur som passar ditt hems storlek. Tänk inte bara på vad du vill. Tänk även på djurets bästa.

Hur mycket tid har du?

Hur mycket tid du har på din fritid kan vara ganska avgörande för vilken typ av djur du kan skaffa dig. Om du ofta har ont om tid och är borta det mesta av dagarna, bör du inte skaffa ett allt för socialt djur. I detta fall skulle ett terrariedjur eller ett akvarium med fiskar passa dig bra. De behöver inte ses till lika ofta som till exempel en katt eller en hund.

Om du har mycket tid över, kan du absolut skaffa dig en hund eller en katt. Både katter och hundar behöver umgänge och kontakt med sina ägare flera gånger om dagen för att må bra. Om du vill ha en hund, ska du räkna med att spendera ett par timmar varje dag på promenader och aktivering.

 

Hur mycket pengar kan du lägga på djuret?

Hur mycket pengar kan du spendera på ett husdjur varje månad? Många glömmer bort att räkna ut vad ett husdjur kostar i månaden. För att undvika en eventuell ekonomisk chock, för du räkna ut månadskostnaden redan innan du skaffar ditt husdjur. Kostnaden kan variera enormt mycket från djur till djur. Till exempel är hundar mycket dyrare per månad än en kanin. Ta reda på vad du har råd med varje månad. Det kan hjälpa dig att hitta ett husdjur som passar din ekonomi bra.